Koude0000.0011

 

 Literatuur

 

- Meer, Herman van der, "Dakloze slaapt soms liever buiten", "Opwarmen bij gratis koffie, thee, soep en brood bij Leger des Heils". In: Binnenstadskrant, themanummer 'Winter', (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 28, nr 4] 12-2023, blz. 1, 11 (betreft de inloopvoorziening voor daklozen op Nieuwegacht 92. "Binnenslapen mag bij extreem wwer".)

- "Een handgemeen in het hofje achter". In: Binnenstadskrant, themanummer 'Winter', (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 28, nr 4] 12-2023, blz. 11 (betreft overlast door daklozen rond de Dagopvang, vooral in de Magdalenastraat.)

- Smit, Ronald B.J., "Wat doet kou met een (dakloos) mens?". In: Binnenstadskrant, themanummer 'Winter', (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 28, nr 4] 12-2023, blz. 11 (De schrijver is arts bij de gemeente Utrecht. Hij beschrijft het proces. Het lichaam koelt af en niet alleen vrieskou, ook wind werkt negatief op de gezondheid. Het lichaam verbruikt veel energie om je warm te houden. Dat gaat ten koste van je werk, je presteert minder goed en gaat fouten maken. Buiten is de kans op een ongeluk groter. Als reactie gaat het lichaam de bloedvaten versmallen, de bloeddruk stijgt. Waar toch al minder bloed komt merk je dat goed: koude neus, oren, handen, voeten. "Je gaat meer plassen. Je droogt uit. Bij voortduren van de blootstelling verwijden de bloedvaten zich weer. Een verstopping in de kleinere vaten kan optreden. Plaatselijk pijnklachten en eventueel ernstige gevolgen zoals blaarvorming en zelfs afsterving van weefsel tot gevolg hebbend. In het Engels ook wel frostbite genoemd. [...] Naast de lage lichaamstemperatuur (hypothermie) treedt ook moeheid, slaperigheid en verwardheid op." De schrijver waarschuwt voor ernstige gevolgen wanneer het zo lang doorgaat.)

- Nijssen, Ben, "Hoe overleef ik de winter in een monumentaal grachtenpand?". In: Binnenstadskrant, themanummer 'Winter', (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 28, nr 4] 12-2023, blz. 2 (Betreft pand Oudegracht, hoek Koningspoort. "In de winter verwarmen we overdag alleen de woonkeuken. Dubbel glas. In slaapzak op de bank. Niet onder de 16 graden. Geen warmtepomp.")

- Verwey, Ton, "Beiaardier speelt bij 10 graden gewoon door". In: Binnenstadskrant, themanummer 'Winter', (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 28, nr 4] 12-2023, blz. 3 (betreft Malgosia Fiebig (Malgosia is Pools voor Margriet). Zij volgde in 2011 Arie Abbenes op als stadsbeiaardier. Twee keer per week klimt zij de 366 treden op naar haar tot 10 graden verwarmde speelcabine. Eerst zet ze 's winter de thermostaat hoger, maar door de flinke klim en het fysiek zware spelen is dat maar even nodig. Alleen bij sneeuw speelt ze niet, want de sneeuw op de klokken dempt het geluid te zeer.)

- Nijssen, Ben, "Klappertanden in een koude kerk". In: Binnenstadskrant, themanummer 'Winter', (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 28, nr 4] 12-2023, blz. 7 (Het is niet haalbaar om de Jacobikerk, de Nicolaikerk en de Janskerk 's winters warmer te stoken dan 10 graden. In de zoveel grotere Domkerk wordt 7 graden aangehouden, met stadverwarming, die in de jaren '80 is aangebracht. Uit zes putten in de vloer komt warme lucht. Voor bezoekers is het er koud, in de banken is voetverwarming en er zijn dekens en warme kussens beschikbaar. Voor de kerk is kou geen probleem, voor het orgel zijn temperatuurschommelingen ongewenst. Hoewel warme lucht opstijgt, is het onder de gewelven op 33 m hoogte niet warmer dan beneden, doordat de hoge vensters (ondanks glazen achterzetplaten) en doordat de kap niet geïsoleerd is. Er wordt nagedacht over infrarood-panelen bij de banken.)